Waarom Oracle 12c liever niet meer patchen?

Oracle heeft zijn release schedule aangepast en officieel een Long Term Support beleid ingevoerd (LTS).
Als we nu de tabel uit de technology lifetime support documentatie bekijken (februari 2020) dan zien we onderstaande.

Wat opvalt is dat Oracle het voor de versies 12.2, versie 18c en ook versie 19c over de ‘12.2 family’ heeft.
Oracle 19c is dus effectief versie 12.2.0.3. Dit stond voorheen ook in voornoemd document, maar is recent door Oracle verwijderd.

Uit deze tabel kun je halen dat 12.2 support heeft tot November 2020. Op deze versie is geen extended support.
Oracle 18c is 8 maanden later hetzelfde lot beschoren.
Oracle 19c is officieel de LTS versie, wat je ook aan de data kan zien. De normale support loopt tot maart 2023 en de extended support loopt tot maart 2026!!

Waarom zou je Oracle 12.2 niet meer patchen?

Ons advies is niet om Oracle 12.2. niet te patchen. Maar wij adviseren gebruikers van Oracle 12.2 een verstandiger (en goedkopere) optie.
Een patch op Oracle 12.2. is in wezen geld- en tijdsverspilling. Een upgrade naar Oracle 19c is nauwelijks meer werk dan het patchen van een 12.2. En dan zit je in een keer op de LTS versie met min of meer dezelfde inspanning!
Eerst patchen van versie 12.2 en dan voor november 2020 een upgrade naar Oracle 19c betekent dat je twee keer hetzelfde traject doorloopt. Het is dus gewoon een kwestie van economics… waarom werk doen, dat we over 8 maanden weer moeten doen?

De aanbeveling die we in januari 2020 hebben verstuurd, waarin wij adviseren om te patchen, klopt nog steeds. Het gaat bij deze patch om een serieus probleem. De patch is echter ook beschikbaar in 19c en de werkelijkheid heeft ons ingehaald. In die zin dat Oracle nu officieel LTS communiceert en dat een paar maanden geleden nog niet zo benoemde.

Oracle versie 20 is inmiddels ook beschikbaar, maar wij adviseren die NIET te gebruiken.
Dit is een eerste release en die vertonen vaak problemen. Op de UKOUG noemde een Oracle medewerker het zelfs ‘beta-release, alleen voor specifieke vraagstukken’.

Dus in het kort:
Ja…. patchen moet, eigenlijk elk kwartaal (zie Maersk, Universiteit Maastricht, Citrix bug, etc., etc., etc.,).
Maar als je nu op 12.2 zit dan is het dringende advies om direct naar 19c te upgraden in plaats van het patchen van versie 12.2.0.1.

Een extra aanvulling:
Er is geen risico aan verbonden, mocht er een probleem zijn (met de werking van je applicatie bijvoorbeeld), dan kan je de database zich nog altijd voor laten doen als een Oracle 12.2 versie (dat is een handige Oracle feature).

Scroll to Top