Oracle op VMWare goedgekeurd

In de laatste jaren zijn consolidatie en beschikbaarheid in middelgrote organisaties steeds vaker opgelost met een oplossing met VMWare. Hiermee is het mogelijk fysieke hardware (eventueel op verschillende locaties)te gebruiken voor virtuele machines. Hiermee wordt de logische machine onafhankelijk van de fysieke hardware en locatie.
Los van allerlei technische inrichtingsvragen is er een belangrijk licentie technisch probleem: Oracle.

Oracle neemt m.b.t. tot de benodigde licenties voor een omgeving op VMWare al jaren een lastig standpunt in. Tot VMWare 5.5 werd het ‘cluster’ als de te licenseren eenheid genomen. Vanaf versie 5.5. heeft VMware extra flexibiliteit toegevoegd aan de virtualisatie laag. Deze extra flexibiliteit maakt het mogelijk een virtuele machine naar alle hardware binnen VMWare omgeving te migreren.Dit heeft bij Oracle aanleiding gegeven de toe te passen licentieregels aan te passen zodat all hardware waarop Oracle kan draaien gelicenseerd moet zijn. Dit betekent dus de hele VMware omgeving.In het algemeen een kostbare zaak. Vandaar dat er op het internet cartoons als de onderstaande rondzwerven.

Er bestaat een oplossing voor dit probleem. Als de configuratie aan een serie (fysieke) inrichtingseisen voldoet kan Oracle goedkeuring geven zodat alleen een cluster gelicenseerd moet worden.  Dit is een belangrijke verbetering omdat hiermee minder licenties nodig zijn, maar ook omdat dit naar de toekomst een meer voorspelbare situatie oplevert.

Om deze goedkeuring te bereiken moeten er mogelijk enkele aanpassingen in de fysieke (niet VMWare) infrastructuur gemaakt worden en zal er een goedkeuringsdocument voor Oracle opgesteld moeten worden. Axis into ICT  heeft ervaring met het adviseren over deze inrichting en het opstellen van een dergelijk goedkeuringsdocument. Wij helpen je graag om te voldoen aan de eisen die gesteld worden.

Wil je dat we je helpen? Neem contact met ons op.

Scroll to Top