PostgreSQL Versie 10 beschikbaar

PostgreSQL 10 is beschikbaar

Op 5 oktober 2017 is PostgreSQL versie 10 beschikbaar gekomen. Dit is de community release. De ‘tainted’ releases zoals Enterprise DB worden begin 2018 verwacht. 
In deze community release zitten een aantal nieuwe features en wijzigingen die relevant kunnen zijn voor de inzet van PostgreSql. Hier een selectie van wijzigingen die ons opvallen:

 • Introductie van declaratief table partitioning
  Partitioning was al enig tijd aanwezig in PostgreSQL. Met ingang van versie 10 is er sprake van declaratieve partitioning waardoor het definieren en beheren van partitionering veel eenvoudiger wordt. Dit lijkt de eerste stap in een reeds van verbetering op het gebied van partitionering die zij aangekondigd. Hiermee worden plugins als pg_partman minder relevant.
 • Diverse wijzigingen rondom het WAL mechanisme
 • Op diverse niveaus is zijn naamgeving en referenties veranderd
  Dit heeft onder andere gevolg tot dat andere functies andere namen of andere aanroep hebben gekregen. Essentieel is dat det pg_xlog vervangen is door de pg_wal directory, en pg_clog door pg_xact.
 • Diverse locking en statistics verbeteringen
  Op diverse punten zijn aanpassingen in locking en statsistics management doorgevoerd. De algehele lijn die hierin gevonden kan worden is een verbetering in de performance van PostgreSQL
 • Introductie van identity column. 
  Met de introductie van de identity column wordt een echte koppeling tussen een primary key en en een sequence trigger gekoppeld kunnen worden. Hiermee wordt niet relevante details naar buiten toe verborgen.

Een volledig overzicht van de nieuwe features in PostgreSQL 10 is hier te vinden.

Gezien het feit dat de wijzigingen niet alleen nieuwe functionaliteit toevoegen maar ook bestaande functionaliteiten aanpassen en nieuwe locaties gebruiken is het verstandig een upgrade goed te plannen en testen. 

Scroll to Top