PostgreSQL 13 beschikbaar

Postgresql 13 release new features


Zoals bij veel software producten tegenwoordig normaal is, heeft ook PostgreSQL een jaarlijkse release cyclus.  Op 24 september 2020 is PostgreSQL 13 beschikbaar gekomen. In deze nieuwe release van de open source database van PostgreSQL zijn talrijke nieuwe features en verbeteringen doorgevoerd. Deze nieuwe features zitten onder andere op het gebied van Partitioning , Indexen, optimizer en Performance aanpassingen.

Enkele belangrijke wijzigingen in PostgreSQL 13 zijn:

  • De parameter wal_keep_size parameter is vervangen door wal_keep_segments
  • Verschillende wait events zijn veranderd. Hierdoor is monitoring en analyse beïnvloed.
  • Diverse verbeteringen op het gebied van partitioneren.  Met name de betere partition pruning en partition-wise joins.
  • Bij het indexeren zijn verschillende verbeteringen, zoals effectiever ruimte gebruik en verschillende performance enhancements.
  • Implementatie van ‘incremental sorting’ zorgt er voor dat bij grote data sets sneller resultaat terug gegeven kan worden.
  • Diverse wijzigingen aan het vacuum proces zijn geïntroduceerd.  Hieronder het parallelisatie vacuumdb commando en auto vacuum operatie kan nu ook getriggerd worden door een insert commando.

Om van deze en de vele andere nieuwe features te kunnen profiteren is een upgrade naar PostgreSQL 13 nodig. Deze kan uitgevoerd worden met pg_upgrade of pg_dumpall.
Een andere reden om een upgrade uit te voeren is de end-of -life van uw bestaande PostgreSQL versie zoals hier aangegeven. 

Let op het is de 100%  open source versie van PostgreSQL die gereleased is.  Als u gebruikt maakt van een gepackaged versie van een specifieke leverancier kan het nog even duren voordat PostgreSQL 13 beschikbaar komt.

Axis into ICT kan u helpen als u meer wilt weten van deze nieuwe versie. Of als u ondersteuning wilt hebben bij de overgang, bijvoorbeeld door het geven van (online) cursus of training in PostgreSQL. Wij gaan graag het gesprek met u aan hoe wij u zouden kunnen ondersteunen. Als u op onderstaande button klikt dan bellen wij u op korte termijn terug om gewoon eens het gesprek met elkaar aan te gaan.

Scroll to Top