Oracle verlengt support 19c

Oracle verlengt support 19c. Voor veel organisaties is het van belang te weten of een bepaalde versie van de software nog door de leverancier wordt ondersteund. Dit in verband met het beschikbaar komen van (security) fixes.  Nu het bij Oracle wachten is op het vrijkomen van Oracle 23c, begint de vraag te leven hoe zit het eigenlijk met de support termijn van Oracle 19c. Bij de release van 19c is support tot en met april 2024. Zoals we kunnen zien in dit artikel  heeft Oracle bij 12.2  deze datum verschoven.

In het najaar van 2022 heeft Oracle bekendgemaakt dat het eerste jaar van de extended support gratis is. Daarmee is de levensduur van 19c effectief verlengd tot en met april 2025.

Met het steeds verder uitstellen van de release van Oracle 23c heeft Oracle recent besloten ook het tweede jaar van de extended support gratis te maken. Dit betekent in de praktijk dat 19c nu voor de meeste organisaties bruikbaar is tot en met april 2026.

Oracle documenteert wijzigingen in support termijnen van de database in note: 742060.1 Release Schedule of Current Database Release.  Helaas moet je er zelf achter aan. Hierdoor is het makkelijk laatste stand van zaken te missen.

Samenvattend:  End of support (zonder extended support)  is 30 april 2026

Support periodes van Oracle, een update.

Recent wijzigde Oracle zijn beleid ten aanzien van Oracle 12.2 zoals in DIT artikel wordt uitgelegd. Er blijven nu patches komen tot 31 maart 2022.

Medio juni heeft Oracle ook de support deadline van Oracle 19c aangepast. Zonder extra contracten loopt Premier support tot 30 april 2024. Dit was maart 2023. Oracle heeft de levensduur van deze release dus met ruim een jaar verlengd.

Wat betekent dit voor je omgeving?

  • Oracle 19c is de release van voorkeur, zeker met de nieuwe deadline. Dus bij de start van een nieuw project of implementatie zou deze op Oracle 19 moeten plaats vinden.
  • Omgevingen op Oracle 12.2?
    Er is geen reden acuut te upgraden omdat er voorlopig nog patches beschikbaar komen. Oracle 19c is de zogenaamde LTS Release en heeft de voorkeur deze te gebruiken.
  • Omgevingen op Oracle 11.2 of 12.1?
    Het Premier Support voor deze releases is afgelopen en er komen geen patches meer beschikbaar (uitzonderingen bestaan voor enkele speciale cases). Het is daarom  aan te raden de upgrade naar Oracle 19c zo spoedig mogelijk te plannen.

Deze adviezen zijn algemene adviezen.  Het kan zijn dat door certificatie issues met applicaties/applicatieleveranciers de realiteit anders is. 

Met de upgrade naar 19c komen er natuurlijk ook nieuwe features beschikbaar.  Het verdient te onderzoeken welke nuttig kunnen zijn in uw specifieke situatie

We hopen dat we je met dit artikel ‘Oracle verlengt support 19c‘ op weg hebben geholpen. Mocht je hulp nodig hebben of je hebt vragen n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten.

Oracle Security en patching

Scroll to Top