Oracle Standard Edition 2 (SE2)

Op internet ging het al een tijdje rond, maar op 1 september 2015 is het door Oracle naar buiten gebracht. Oracle Corporation heeft per 1 september 2015 een wijziging aangebracht in de edities van de Oracle database.

Axis into ICT vat voor u in duidelijke woorden samen wat er veranderd is zodat Oracle gebruikers die dit lezen hun conclusie kunnen trekken.

Wat was de situatie tot nu toe?

Tot nu toe kende Oracle naast de Enterprise Edition, het vlaggenschip van de Oracle database familie twee lichtere edities: Standard Edition en Standard Edition One.

 • Oracle Standard Edition
  Deze editie heeft beperkte functionaliteit t.o.v Oracle Enterprise Edition EN er kan geen gebruik gemaakt worden van de opties en/of de management packs.
 • Oracle Standard Edition One
  Functioneel is deze versie gelijk aan Oracle Standard Edition. Er geldt bij de licensering met Oracle Standard Edition One een extra beperking van maximaal 2 sockets in de hardware waar de software op draait.

Wat heeft Oracle gewijzigd?

Per 1 september 2015 is Oracle Standard Edition 2 (Oracle SE2) geïntroduceerd. Deze vervangt met ingang van 12.1.0.2 Standard Edition en Standard Edition One. Dit betekent concreet dat voor Standard Edition en Standard Edition One 12.1.0.1 de laatste versie is die beschikbaar zal komen.

Wat biedt Oracle Standard Edition 2 (Oracle SE2)?

Oracle Standard Edtion 2 is qua functionaliteit identiek met wat we kenden als Oracle Standard Edition software. De licentierestricties die gelden zijn aangepast:

 • Oracle SE2 mag alleen draaien op servers met maximaal 2 sockets.
 • Elke Oracle SE2 database kan maximaal gebruik maken van 16 CPU threads.
 • Er zijn specifieke beperkingen indien gebruik wordt gemaakt van Oracle RAC. Daar gaan we hier niet verder op in.

De prijs van Oracle SE2 bedraagt € 15.194 per socket (1 sept 2015). Dit is dezelfde prijs als voorheen voor Oracle Standard Edition.

Wat is de impact?

Voor Oracle Standard Edition 2 gelden 2 opvallende beperkingen:

 • Maximaal 2 sockets, zoals vroeger bij het beperktere Standard Edition One.
 • niet meer dan 16 CPU threads actief (per database instance)

Deze twee beperking limiteren de beschikbare CPU-kracht voor een database server. De beperking van twee sockets zal met de ontwikkelingen op de CPU markt in veel omgevingen geen duidelijk probleem opleveren. De beperking tot 16 threads heeft als consequentie dat systemen met een relatief hogere concurrency mogelijk in de problemen komen. Er moet in het achterhoofd gehouden worden dat ook de Oracle processen zullen moeten draaien binnen deze 16 threads.

Voorbeeld:

U heeft een database onder 4 webservers die allen een connectiepool hebben van 200 connecties naar de database. Van de connectiepool is gemiddeld 10% actief. Dit betekent dat er gemiddeld 80 sessies actief zijn. Daarnaast zijn de Oracle achtergrond processen actief. Met 16 CPU-threads kan dit tot allerlei queueing effecten leiden. Dit zal merkbaar zijn in de beleving van de eindgebruikers.

Indien u nu al gebruik maakt van Oracle SE of Oracle SE1 dan zult u, om te kunnen upgraden naar Oracle 12.1.0.2 of later, uw licenties moeten laten converteren naar Oracle Standard Edition 2. Hierbij is het van belang dat de gebruikte hardware aan de licentie eisen voldoet. Dit kan een probleem zijn als u momenteel Oracle SE gebruikt. Immers, dan heeft u nog niet de nu geldende restrictie aan de hardware.

Samenvatting

Met ingang van Oracle versie 12.1.0.2 vervangt Oracle Standard Edition 2 (Oracle SE2) de bestaande Standard Edition (One) software. Aan deze nieuwe editie hangen gewijzigde prijzen en nieuwe beperkingen. Iedere organisatie die Oracle Standard Edition (One) gebruikt moet, voor dat wordt overgegaan op Oracle Standard Edition 2, zich er van verzekeren dat de nieuwe beperkingen niet tot een businessprobleem leiden.

Zie ook dit artikel over Oracle SE2 of dit artikel over kosten van licenties.

Scroll to Top