Oracle Multi of Singletenant: Hoe veel pdbs mogen of kunnen?

Oracle heeft in Oracle 12.1 de container architectuur geïntroduceerd. In de opvolgende releases Oracle 12.2, Oracle 18 en Oracle 19 zijn er veel dingen verbeterd en veranderd. Precies zoals je kunt verwachten. Een van de aspecten die veranderd is, is het maximaal aantal toegelaten PDBS (Pluggable Databases). De veranderingen kunnen op punten tot verwarring leiden. Daarom hier de historie op een rijtje.

Maar eerst even korte uitleg van het verschil tussen Single- en Multitenant.
Singletenant is de manier om de container architectuur te gebruiken zonder dat er aanvullende licenties voor nodig zijn. Zowel het aantal containers als de beschikbare features zijn hierdoor sterk beperkt.
Multitenant is de extra optie, met bijbehorende licentie, waarbij de grenzen aanzienlijk ruimer zijn gesteld.

En dan de getallen per release:

SingletenantMultitenant
12.11 eigen PDBMaximaal 252 PDBs
12.21 eigen PDBMaximaal 252 PDBs
op Exadata 4096
181 eigen PDBMaximaal 252 PDBs
op Exadata 4096
19, 20Maximaal 3 eigen PDBsMaximaal 252 PDBs
op Exadata 4096

De verschillende cloud offerings zijn hier buiten beschouwing gelaten maar ook daar geldt dat de op Exadata gebaseerde systemen een streepje voor hebben. Dit zie je ook terug in de beschikbare functionaliteit.

Belangrijk is te beseffen dat de 4096 PDB grens die regelmatig in de media opduikt niet haalbaar is voor de ‘normale’ on premise klant. De vraag is of de 252 niet al prima voldoet voor deze situaties.

Scroll to Top