Oracle Enterprise Manager Cloud Control 13c release is beschikbaar.

Oracle Enterprise Manager Cloud Control 13c Release is beschikbaar. Oracle Enterprise Manager Cloud Control, beter bekent als Oracle Enterprise Manager (OEM) is een belangrijk tool voor veel DBA’s. Hiermee is het o.a. mogelijk monitoring, automatisering van diverse taken en het maken van rapportages over het database landschap te maken.

Oracle komt regelmatig met een nieuwe release. In dit geval 13c Release 5. Ook in deze release zitten weer de nodige nieuwe funtionaliteiten. Naast de trots aangekondigde nieuwe functies is er ook een belangrijke wijzing in de structuur. Deze staat bij de download en in de relevante delen van de upgrade guide vermeld. Met ingang van OEM 13c Release 5 is de Oracle BI Publisher niet langer een onderdeel van de software installatie en wordt dus ook niet mee genomen in de upgrade.

Oracle BI Publisher is lange tijd meegeleverd als onderdeel van de OEM-installatie en daarmee was er ‘out of the box’ mogelijkheid rapporten te maken over je gemonitorde componenten en de bijbehorende meetgegevens. Hiermee is de rapportage mogelijkheid standaard vervallen.

Concreet betekent dit dat BI Publisher (ondertussen hernoemd naar Oracle Analytics Publisher) niet meer in hetzelfde WebLogic domain als OEM draait. De OEM-licentievoorwaarden maken het nog steeds mogelijk Oracle Analytics Publisher licentievrij te gebruiken.

Dit betekent extra werk bij een upgrade van OEM naar de 13.5 release. Zo zullen de volgende stappen ondernomen moeten worden:

  • installatie en configuratie van Oracle Analytics Publisher (standalone versie)
  • exporteren en importeren van BI Publisher definities naar de nieuwe OAP-omgeving.

In de documentatie staat dit uitgebreid omschreven en dit artikel geeft een samenvatting van de te ondernemen stappen.

Met het scheiden van de rapportageomgeving van de OEM-omgeving meent Oracle een flexibelere omgeving mogelijk te maken. De rapportageomgeving en de OEM-omgeving kunnen nu los gepatcht worden.  Potentieel nadeel is dat u als beheerder nu actief de compatibiliteit moet gaan beheren, daar waar dat eerst als geïntegreerde installatie de verantwoordelijkheid van Oracle was.

Voor de kleinere omgevingen zal dit waarschijnlijk geen consequenties hebben. Ze maken waarschijnlijk geen of beperkt gebruik van de rapportagemogelijkheden. In deze gevallen verandert er praktisch niets. Voor alle omgevingen die BI Publisher nu wel gebruiken, moet er voor de upgrade nagedacht worden hoe de omgeving bij de upgrade in te richten. Mocht je een multi-OMS omgeving hebben, dan sta je voor een extra uitdaging.  In de oude structuur profiteert BI-Publisher van de high-availibility die de multi-OMS structuur biedt.  Deze beschikbaarheid moet je nu zelf regelen.  Dit heeft mogelijk licentieconsequenties.

Heb je wat gehad aan dit artikel, Oracle Enterprise Manager Cloud Control 13c Release is beschikbaar. Mocht je hulp nodig hebben of je hebt vragen n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten.

Oracle 19.x is de long term release van de Oracle database.
Oracle 21: Heb je de Oracle auditing op orde?

Scroll to Top