Oracle Diagnostic en Tuning pack: wat heb je er eigenlijk aan?

Met Oracle 12 beschikt u over een Diagnostic en Tuning Pack. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is dit geen onderdeel van het Enterprise Manager Framework. Het gaat om databasefunctionaliteit die Enterprise Manager via een gebruiksvriendelijke interface beschikbaar stelt (de command line-liefhebbers kunnen ook (PL/)SQL-interfaces gebruiken). Wat hebt u precies aan deze packs?

Laten we eens wat meer in detail kijken naar de functionaliteit die het Diagnostic Pack biedt. Om deze te kunnen gebruiken, moet de paramater CONTROL_MANAGEMENT_PACK_ACCESS de waarde DIAGNOSTIC+TUNING of DIAGNOSTIC hebben. Daarmee krijgt u onder meer de volgende mogelijkheden ter beschikking:

  • Automatic Workload Repository, Automatic Database Diagnostic Monitor
  • Active Session History (AWR, ADDM en ASH)
  • Event Notifications & History
  • Monitoring Templates & Black-outs
  • Monitoring Templates
  • Performance Monitoring (database and host)

 Met deze functionaliteit kunt u als DBA op een proactieve manier belangrijke aspecten voor performance en beheer inregelen.

Ideale bron van informatie over performance
De combinatie van Automatic Workload Repository (AWR), Automatic Database Diagnostic Monitor (ADDM) en Active Session History (ASH) stelt u in staat inzicht te krijgen in het huidige en historische gedrag van de database. Dit op basis van automatisch gegenereerde performancestatistieken.
Voor veel mensen lijkt AWR een opvolger van StatsPack. Dit is een script gebaseerde tool die gedeeltelijk dezelfde informatie geeft. Het grote verschil zit in de manier waarop de informatie wordt verkregen en de kwaliteit van de informatie.
ADDM analyseert de informatie automatisch en geeft aan wat de oorzaken en mogelijke oplossingen van gedetecteerde performanceproblemen zijn. Het geeft bijvoorbeeld advies voor het oplossen van problemen door onvoldoende beschikbaar geheugen, de IO-capaciteit, de structuur van een tabel of een bepaalde SQL- statement.
ASH biedt u ongekende analysemogelijkheden. Vertragingen in het verleden waren nauwelijks te analyseren. De ASH houdt per seconde bij waar een sessie op wacht, zodat analyse over een voorbije periode wel mogelijk is. Hoe langer de termijn is verstreken, hoe meer de metingen worden ingedikt.
AWR, ADDM en ASH bieden samen een ideale bron van informatie. U kunt de performance-statistieken uitgebreid bekijken en analyseren.

Betere beheerbaarheid
U beschikt niet alleen over betere informatie over de performance, maar vergroot ook de beheerbaarheid aanzienlijk. Standaard kunt u alerts definiëren die door een bepaalde conditie worden getriggerd. Met Diagnostic Pack is het mogelijk deze condities per database te definiëren én een algemene definitie te maken die op alle databases toepasbaar is. Dit maakt het beheer van de grenswaarden veel eenvoudiger. Daarnaast biedt het Diagnostic Pack u de mogelijkheid om te beslissen welke gebeurtenissen een e-mail of correctieve actie waard zijn. Het kiezen van de metrics, grenswaarden en vervolgacties stelt u in staat te reageren voordat een probleem ontstaat waar eindgebruikers last van hebben.
U kunt ook de gemeten waarden door de tijd heen bewaren en historische analyses maken. Dit stelt u in staat ontwikkelingen te voorzien en incidenten van trends te onderscheiden en voorkomt dat u op het laatste moment moet ingrijpen.
De functionaliteit voor het versturen van e-mails biedt ook de optie van een black-out. Op momenten dat (groot) onderhoud wordt gedaan, is het natuurlijk niet wenselijk dat er allerlei alerts afgaan. Dat is dan te verwachten. Het beperken van de hoeveelheid e-mail is belangrijk om de juiste attentiewaarde te behouden.
Zeker met meer databases hebt u bij het beheer zeker baat van deze en andere mogelijkheden van het Diagnostic Pack.

Meer informatie over de functionaliteit van het Diagnostics en Tuning Pack vindt u hier.

Scroll to Top