Oracle 18c New Features

Al weer enige tijd is Oracle 18c ‘on premise’ beschikbaar. Hiermee is Oracle 18 de eerste release die onderdeel is van de jaarlijkse release cyclus die Oracle in 2017 heeft aangekondigd. Hiermee komt dus ieder jaar een release beschikbaar waarin nieuwe functionaliteit beschikbaar zal komen.

Dit is een verschil met de oude patch sets waarbij in een patch set (in principe) geen new features ter beschikking komen. Ook is de frequentie voorspelbaarder geworden.

Nu wordt Oracle 18c gepresenteerd als Oracle 12.2.0.2 maar dan met nieuwe features. De ‘Upgrade Guide’ en ‘New Feature Guide’ uit de documentatie set geven een goed overzicht van de gewijzigde functionaliteit. Naast de vele verbetering en uitbreidingen op het gebied van pluggable databases hierna enkele opvallende features :

  • In een datapump export worden met ingang van Oracle 18c ook de unified audit trail meegenomen. Hiermee is met een export & import de audit trail ook in de target database aanwezig waardoor de normale audit proceures ook daar direct uitgevoerd kunnen worden onder dat er verlies van historie is.
  • Nieuwe ‘Schema only accounts’ maken het mogelijk eigendom van applicatie objecten in een schema te stoppen zonder dat iemand onder dit account kan inloggen. Hiermee wordt het mogelijk een basis security policy en correcte scheiding van rollen te implementeren.
  • Het is mogelijk de partition strategie van een bestaande table, wel of niet gepartitioneerd te veranderen met een alter table. Hier door is het niet meer noodzakelijk tabellen opnieuw te creëren als er met partitioning wordt gestart of een andere partitioning strategie geïmplementeerd wordt.
  • Read-Only Oracle Home Met ingang van Oracle 18c kan een Oracle Home read only verklaard worden. Hiermee komt alle configuratie data buiten de Oracle Home. Als gevolg hiervan is de default plaats voor de passwordfile ook verplaatst. Deze komt nu in de ORACLE_BASE. Dit past in de strategie van Oracle waarbij er ‘image based’ installaties worden gedaan. Dit is al enige tijd op engineered systems aanwezig.
  • Op Linux komt er een RPM gebasedeerde installatie beschikbaar. Dit biedt mogelijkheden voor een snelle deployment.
  • De init .ora parameter UTL_FILE_DIR is desupported. Dit betekent dat deze niet meer gebruikt kan worden. Deze is te vervangen door het gebruik van relevante directory objecten in de database.
  • De table ‘PRODUCT_USER_PROFILE’ deprecated om een bepaalde mate van acces control te regelen is deprecated. Deze deprecation zal voor velen geen impact hebben mdat de meesten zich al niet meer kunnen herinneren waar deze tabel voor is.
  • Oracle 18c is de terminal release voor Multi Media en Streams. In Oracle 19c zullen deze niet meer aanwezig zijn. Voor functionaliteit uit Multi Media is geen vervanging in de Oracle stack.

Dit is slecht een keuze uit de nieuwe features.  Indien gewenst kan Axis into ICT ondersteunen met een 3-daagse cursus Oracle 18c New Features. 

Wilt u meer informatie over de cursus Oracle 18c New Features?

Scroll to Top