Oracle software downloaden, sneller en eenvoudiger

Oracle heeft verschillende interfaces om Oracle software te downloaden voor klanten. Hoe zorg je er voor dat je dit sneller en eenvoudiger uitvoert? Iedere interface heeft zijn doen:

  • Technical resource op www.oracle.com
    Het deel van de Oracle website dat vroeger bekend stond als technet heeft een uitgebreide download sectie. Het gaat hier niet per se om de officiële distributie. Van origine is deze site bedoeld als promotie van de Oracle producten, maar tegenwoordig staan er veel meer bruikbare software die altijd onderdeel uit maakt van de normale ondersteunde distributies maar wel door Oracle wordt geleverd (bijv de instant client)
  • Edelivery: edelivery.oracle.com
    Dit is de officiële site waarop oracle zijn ondersteunde software distributies beschikbaar maakt. De kreet die oracle daarvoor gebruikt is ‘Software Delivery Cloud’. Waar we vroeger diskettes of cd’s toegestuurd konden krijgen is dit tegenwoordig het officiële distributie kanaal.
  • Support: support.oracle.com
    Deze site ook nog wel bekend als metalink is het portal van de technical support organisatie van Oracle. Hier kan je onder andere terecht voor patches op de originele software.

Het nadeel van deze sites is dat je een browser nodig hebt om de software te downloaden. Dit kan met name lastig zijn als je software op een Linux server moet krijgen waar alleen een commandline interface is. Het is een bekend verschijnsel. Downloaden op je werkplek en dan kopieren naar de server(s). Maar er is een alternatief waardoor omslachtige kopieer acties niet meer nodig zijn.

Zowel support.oracle.com als edelivery.oracle.com bieden de mogelijkheid op basis van ‘wget’ de gewenste software rechtstreeks naar de server te downloaden. De randvoorwaarde hiervoor is wel dat je wget installeert:

      yum install wget

En vervolgens de exacte download instructies van de sites afhaalt.

Support.oracle.com

Nadat je de gewenste patch op deze site hebt gevonden kan je deze gaan downloaden. Is ook hier een ‘wget Options’ entry onder aan het download scherm. Ook hier wordt een shell script met download instructies gegenereerd.

In beide gevallen geldt dat als je dit script vanaf je Linux machine uitvoert, je Oracle-SSO account opgeeft en vervolgens het bijbehorende wachtwoord ingeeft, de software rechtstreeks op de server terecht komt. Het is natuurlijk wel nodig dat de server requests naar het internet kan doen.
Op deze manier kan je de Oracle software download sneller en eenvoudiger uitvoeren. De exacte software of patch vinden kan nog steeds een nachtmerrie zijn. Maar op deze wijze is het downloaden een stuk eenvoudiger.

Mocht je hulp nodig hebben of je hebt vragen n.a.v. dit artikel, laat het ons dan weten.

Scroll to Top