Container databases, hoe selecteer ik opties?

De techniek van Oracle blijft altijd fascinerend en veranderend. Een van de standaard vragen is: hoe zit het met opties en features? Zeker bij het creëren van een database is dat een serieus punt van aandacht. Met het introduceren van de container database in Oracle 12 Release 1 is dat nog een fundamentelere keuze. De keuze voor de opties in de container bepaalt meteen wat er bruikbaar is in de pluggables en is daarmee (zeker in multitenant) een belangrijke keuze.

In Oracle 12.1 is het met DBCA niet mogelijk een selectie van de opties te maken bij het creëren van de database. Zoals onder andere in MOS Note:2001512.1 “Creating A Container Database (CDB) With A Subset Of Options” omschreven wordt is het genereren van scripts en deze editen de enige manier waarop een container database met een selectie van de opties gecreëerd kan worden. De in de documentatie omschreven handmatige manier op basis van het catcdb.sql script neemt ook alle opties mee.

Hiermee zitten betaalde opties als Label Security, Audit Vault en Spatial automatisch in nieuw gecreëerde databases. Een onbedoeld licentie conflict met Oracle ligt op de loer, en dan hebben we ook nog de extra tijd die bij patchen en upgraden nodig is.

Met ingang van Oracle 12.2 is er echter keuze. Als bij het creëren van de database achtereenvolgens de optie ‘Advanced Configuration’ en ‘Custom Database’ worden gekozen dan kan in het database option window ineens gekozen worden welke opties gewenst zijn. Voor alle opties geldt dat zij bij default alleen in de Container database geladen worden en niet in de template pdb: ‘PDB$SEED’

Hiermee is ineens wel mogelijk een selectie te maken van de opties de je in de (container) database aanwezig wil hebben. Er zijn nog wel enkele punten waar rekening mee gehouden moeten worden:Het is verstandiger de opties die je in de database wil hebben meteen (en niet later) in de PDB’s te ladende include in Pdb’s checkbox doet geen dependency controle waardoor bij een verkeerde selectie later de create database kan falenAPEX in de root container laden lijkt geen verstandige keuze, toch is het mogelijk

Scroll to Top